Now reading
Τζανακόπουλος: Στόχος να βγούμε στις αγορές μετά τη συμφωνία

Τζανακόπουλος: Στόχος να βγούμε στις αγορές μετά τη συμφωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει σίγουρος πως η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα

«Στόχος της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και αν αυτή γίνει και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόσο το καλύτερο», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» ο κ. Τζανακόπουλος απαντά και στον αν θα προλάβει η Ελλάδα τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου για να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης.

«Το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σταδιακές εξόδους στις αγορές ώστε το καλοκαίρι του 2018 να είμαστε έτοιμοι να αναχρηματοδοτούμε το χρέος χωρίς προσφυγή στη στήριξη του επίσημου τομέα. Και όλα δείχνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε»., απαντά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, που είναι η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η ανασυγκρότηση του νέου κοινωνικού κράτους και η ενίσχυση των επενδύσεων ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη με δεδομένη την θετική οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού με υπουργούς που έχουν τις εν λόγω αρμοδιότητες ο κ. Τζανακόπουλος απαντά «καμιά απολύτως» και προσθέτει: «Η απόφαση του πρωθυπουργού σχετίζεται με τη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη και την προώθηση επενδύσεων και είναι μια απόφαση αναγκαία με δεδομένες τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε την επίλυση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων της ελληνικής διοίκησης για να κινητοποιηθούμε στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται για δύο παράλληλες στοχεύσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει σίγουρος πως η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα και σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γίνεται χωρίς την επιβολή επιπλέον δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην επιχειρηματολογία ότι τα αντίμετρα δεν αφορούν τους συνταξιούχους απαντά πως δεν είναι έτσι και υπογραμμίζει: «Βεβαίως και τους αφορούν. Όπως για παράδειγμα το επίδομα ενοικίου που θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε 600.000 πολίτες μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι αλλά και η μείωση ή μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα».

Ταυτόχρονα επισημαίνει πως αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τα αντίμετρα είναι «αν θα τα υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή αν θα επιλέξει την ίδια αυτοκαταστροφική γραμμή που ακολούθησε το χειμώνα σε σχέση με την ενίσχυση ύψους 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους» και δηλώνει πως «μέσα στην καταστροφολογική εμμονή της η ΝΔ είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα υποπέσει στο ίδιο πολιτικό ατόπημα. Φαίνεται εξάλλου ότι περισσότερο ενδιαφέρεται για το επικοινωνιακό της αφήγημα παρά για την ίδια την κοινωνία. Το θέμα είναι ότι με τα αφηγήματα δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να το κατανοεί. Είναι όμως δικό της πρόβλημα».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για επικείμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος και επισημαίνει: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Διαφορετικά δεν θα συμμετέχει και επομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν και τα μέτρα που απαίτησε. Όμως η διεθνής συνθήκη αυτήν τη στιγμή σχεδόν αποκλείει μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα του χρέους. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων τόσο του δεκαετούς όσο και του διετούς των τελευταίων ημερών το αποδεικνύει. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε χαμηλά κρίσης περίπου στο 5,5% και αναμένεται και περαιτέρω μείωση. Επίσης στην προχθεσινή έκδοση εντόκου του ελληνικού δημοσίου η συμμετοχή ξένων επενδυτών έφτασε το 26% και μάλιστα με μεγάλη διασπορά. Και όλα αυτά είναι δείγματα ότι οι διεθνείς αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει μια θετική εξέλιξη. Επομένως σας απαντώ ότι όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ