Now reading
Στη Βουλή το «χρυσό» κονδύλι για την μεταφορά προσφύγων

Στη Βουλή το «χρυσό» κονδύλι για την μεταφορά προσφύγων

Αποσπασματικές δηλώσεις για το προσφυγικό


Δυσάρεστη οσμή μαγειρέματος στοιχείων επικρατεί για μια ακόμη φορά στο προσφυγικό με την κυβέρνηση να μην απαντά επίσημα και τη Νέα Δημοκρατία να υποβάλει διά του Β. Κικίλια ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο της χρηματοδότησης των 5 εκατομμυρίων ευρώ για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου ’15.
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά όχι και της κυβέρνησης, η οποία αρκείται σε αποσπασματικές δηλώσεις του εκπροσώπου της για το προσφυγικό Γ. Κυρίτση ο οποίος μάλλον περιπλέκει παρά ξεδιαλύνει την υπόθεση.

Οπως δήλωσε στον τηλεοπτικό Alpha ο κ. Κυρίτσης, το κονδύλι των 5 εκατ. αφορά στη μίσθωση τριών πλοίων και όχι τη μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού μεταναστών και προσφύγων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πρόσκληση που εξέδωσε η Ειδική Διαχειριστική Αρχή και έφερε στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος» στην οποία υπάρχει σαφής αναφορά σε 18.000 μεταφορές και μάλιστα συγκεκριμένα «σε υπηκόους και παιδιά από Συρία και Ερυθραία που χρήζουν διεθνούς προστασίας και έχουν περάσει το στάδιο της ταυτοποίησης».
Ο κ. Κυρίτσης επικοινώνησε μέσω συνεργατών του και με τον υπογράφοντα αναφέροντας ότι δεν πρέπει να γίνεται διαίρεση του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ με τον αριθμό των 18.000 που εμφανίζονται στην πρόσκληση (άρα 280 ευρώ έκαστος), καθώς πρόκειται για τη συνολική δαπάνη μεταφοράς, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες εξηγήσεις για το αν αφορά όλο το ’15 ή μικρότερο χρονικό διάστημα.
Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κικίλιας χαρακτηρίζει την υπόθεση «ένα ακόμα κρούσμα άστοχων διαχειριστικών ενεργειών στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα» και ζητά απαντήσεις σχετικά με το ποιους αφορά τελικά η πρόσκληση, πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις καταγγελίες για υπερκοστολόγηση των συγκεκριμένων μεταφορών, πώς «προτίθεται να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες, υπερβολικά υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης που προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στα νησιά μας, όταν οι μέχρι τώρα ενέργειές της εκτιμώνται είτε ως λανθασμένες, είτε έως ετεροχρονισμένες». Ρωτά ακόμη εάν η κυβέρνηση έχει υπολογίσει πόσοι από τους μεταφερόμενους πρόσφυγες- μετανάστες πλήρωναν με δική τους οικονομική επιβάρυνση τα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια και αν υπολογίζει ότι δεν απαιτείτο εισιτήριο για τη μεταφορά των παιδιών.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση έκανε απευθείας αναθέσεις σε πλοιοκτήτες για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά. Ταυτόχρονα οι πρόσφυγες πλήρωναν κανονικά το εισιτήριό τους». Και πρόσθεσε: «Και έχουν αποτύχει και προσπαθούν με ροή χρημάτων να καλύψουν τα λάθη τους. Είναι απαράδεκτο».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι Γ. Αμυράς τόνισε πως «με τον τρόπο που χειρίζεται – ή αν θέλετε χρησιμοποιεί – η κυβέρνηση το προσφυγικό, ανακύπτουν διαρκώς ζητήματα αδιαφάνειας και διαφθοράς. Εμείς στο Ποτάμι είχαμε καταγγείλει και ζητήματα με το Hot-Spot της Χίου και το camping στο Λιτόχωρο αλλά απαντήσεις από την κυβέρνηση δεν λάβαμε. Πρέπει λοιπόν να δώσει εξηγήσεις γιατί υπάρχει και η δικαστική οδός».
Εξαφανίσθηκαν 900
Μαγείρεμα μυρίζει και στα στατιστικά στοιχεία που δίνει καθημερινά η κυβέρνηση καθώς χθες εστάλησαν από την κυβέρνηση δύο φορές που έδιναν το πρωί σύνολο ανά την επικράτεια 60.960 ανθρώπων και λίγες ώρες αργότερα διόρθωση με 60.060! Η διαφορά των 900 ανθρώπων προκύπτει ολοκληρωτικά από ένα μέγεθος που βγαίνει κατ’ εκτίμηση και είναι όσοι βρίσκονται «εκτός δομών». Αυτοί λοιπόν «μετρήθηκαν» το πρωί στις 8.300 (όσοι και την προηγούμενη μέρα) και αργότερα 7.400 σαν να άνοιξε η γη και τους κατάπιε…
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πηγή:eleftherostypos.gr