Now reading
Tσιμπίδα για πλούσιους «χρεοκοπημένων» επιχειρήσεων

Tσιμπίδα για πλούσιους «χρεοκοπημένων» επιχειρήσεων

Η νέα έρευνα προβλέπει το… πάντρεμα των λιστών ενδεχόμενης φοροδιαφυγής με τα πολύ μεγάλα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια


Σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την πάταξη της υψηλής διαφθοράς προχωρούν τις ημέρες αυτές οι διωκτικές αρχές.
Πρόκειται για τον εντοπισμό… βιομηχανίας υπεξαίρεσης επιχειρηματικών δανείων, που κατέληξαν να γίνουν προσωπικές καταθέσεις.
Μετά από εντολή του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ξεκινά μέσα στα επόμενα 24ωρα τη διασταύρωση δύο λιστών επί της ουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Αυγή».
Από τη μια τα περίπου 100 κόκκινα (οριστικά μη εξυπηρετούμενα) επιχειρηματικά δάνεια που υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ από το 2000 και μετά. Και από την άλλη τα 65 CD με κινήσεις λογαριασμών που οι τράπεζες έχουν παραδώσει στους οικονομικούς εισαγγελείς.
Πρόκειται, θυμίζουμε, για τα CD με όλες τις λίστες πιθανής φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν όλες τις κινήσεις λογαριασμών, καταθέσεων και εμβασμάτων φυσικών προσώπων από το 2000 έως το 2012.
Στις λίστες αυτές βρίσκονται επιχειρηματίες, άλλοι, γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι κ.ά., κάποιοι από τους οποίους «βαριά» ονόματα.
Η νέα έρευνα, όμως, που διέταξε ο έμπειρος εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης προβλέπει το… πάντρεμα των λιστών ενδεχόμενης φοροδιαφυγής με τα πολύ μεγάλα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.
Σκοπός της έρευνας αυτής, που βέβαιο είναι ότι θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σε όσους είναι στις λίστες και έχουν λόγους να ανησυχούν, είναι να διαπιστωθεί αν μέρος των δανείων αυτών, αντί να επενδυθεί για τον σκοπό που ελήφθησαν (να τοποθετηθούν στις επιχειρήσεις δηλαδή), έκανε φτερά.
Και όσοι το έκαναν αυτό βγήκαν δυο φορές «κερδισμένοι»: και τα δάνειά τους δεν εξυπηρέτησαν και τα λεφτά τα έβαλαν στην τσέπη, γεγονός που τους επέτρεψε να κερδίσουν μια… περίοπτη θέση στις λίστες.
Η επιλογή τους άλλωστε, αντί να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους, ως όφειλαν, και να μετατρέψουν τα χρήματα αυτά σε προσωπικές καταθέσεις καταδεικνύει και την εκ των προτέρων επιλογή τους να μην αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά.
Εκτιμάται ότι η πολυτελής ζωή που συνεχίζουν να κάνουν τύποις… χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες γέννησε την ιδέα για τη διασταύρωση των CD με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.
Όπως επίσης είναι γεγονός ότι η πρόσφατη επικαιρότητα έφερε στην επιφάνεια κάποιες τέτοιες περιπτώσεις.
Υπάρχουν στη χώρα μας «πτωχευμένες εταιρείες με πλούσιους ιδιοκτήτες», είναι η χαρακτηριστική φράση που ακούγεται τελευταία στους διαδρόμους της Εισαγγελίας.
Τα αδικήματα, αν διαπιστωθούν, αφορούν απάτη και υπεξαίρεση και παραγράφονται μετά από εικοσαετία, ως εκ τούτου οι διωκτικές αρχές έχουν πεδίον δόξης λαμπρό να… στριμώξουν ηχηρές τέτοιες περιπτώσεις.
Μπορεί, με άλλα λόγια, δι’ αυτού του τρόπου όσοι ενέχονται σε τέτοιες πράξεις να απαλλάσσονται από την υποψία φοροδιαφυγής, θα βρεθούν όμως στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για απάτη και υπεξαίρεση.
Το γεγονός εξάλλου ότι το ΚΕΦΟΜΕΠ θα εστιάσει στα πολύ μεγάλα δάνεια, άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, περιορίζει το εύρος των ερευνών διασφαλίζοντας γρήγορα αποτελέσματα, αντί μιας αέναης έρευνας που δεν θα κατέληγε ποτέ και πουθενά.
ΠΗΓΗ:Η ΑΥΓΗ