Now reading
Θρίλερ έως τις 20 Φεβρουαρίου για την αξιολόγηση

Θρίλερ έως τις 20 Φεβρουαρίου για την αξιολόγηση

Μέχρι στιγμής, διίστανται οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το τι θα πρέπει να κάνει η Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.


Αφού πλέον είναι σαφές ότι στο Eurogroup της Πέμπτης το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει είναι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες έχουν παγώσει από τον Δεκέμβριο, ο νέος, ιδιαίτερα φιλόδοξος και θετικός στόχος για πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου.

Αυτήν τη στιγμή, όπως εξηγούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ», δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος που θα εξασφάλιζε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε αναχώρησαν οι επικεφαλής της τρόικας από την Ελλάδα, έχει ουσιαστικά προκύψει ελάχιστη έως μηδαμινή πρόοδος. Σκοπός είναι την Πέμπτη, στο περιθώριο του Eurogroup, να βρεθούν οι επικεφαλής των θεσμών και να αποφασίσουν υπό ποιους όρους και συνθήκες θα επέστρεφαν στην Αθήνα, με σκοπό να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση.

Μέχρι τώρα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμφωνούν στο τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι, για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Αθήνα θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει άμεσα μέτρα που θα κάνουν, κατά την άποψη του ΔΝΤ, το πρόγραμμα αποτελεσματικό.

Αυτά δεν είναι άλλα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι άλλα μέτρα δεν χρειάζονται, καθώς η Ελλάδα θα είναι εντός στόχων με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα. Ετσι στο περιθώριο του Eurogroup αναμένεται να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στους δύο θεσμούς και να βρεθεί η χρυσή τομή που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν με κοινά αιτήματα.

Μετά τη σειρά δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό που έγινε ξεκάθαρο σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης είναι ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει κανονικά στο πρόγραμμα, καθώς οι εναλλακτικές λύσεις που δεν περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του είναι πολύ δυσάρεστες.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι «δεν θα συμβούλευε (τους Ελληνες) να δοκιμάσουν να πάρουν το “πράσινο φως”» από τη γερμανική Βουλή για ένα νέο πρόγραμμα, καθώς ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη και πως δεν θα είναι σίγουρη η έγκριση επόμενου προγράμματος για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή.

Η επιστολή Τσακαλώτου

Συγχρόνως, η αποστολή της επιστολής του Ελληνα υπουργού Οικονομικών στην οποία, όπως υπογράμμιζε Ελληνας αξιωματούχος, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, δεν φαίνεται να αλλάζει το τοπίο των διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως αναφέρεται παραπάνω, η εμπλοκή πρέπει να ξεπεραστεί από τους επικεφαλής των θεσμών. Αυτό που αναμένεται από τους Ελληνες είναι «προθυμία να προσπαθήσουν περισσότερο έτσι ώστε να κάνουν δυνατή την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα».

Αν δεν καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι φόβοι τους για μεγάλη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης (ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι) μπορεί να βγουν αληθινοί, δεδομένου των εκλογικών διαδικασιών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που οι θεσμοί αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup πίεζαν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τη λήξη του 2016, ώστε να αποφευχθεί η ανάμειξη του ελληνικού προγράμματος με τις εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο.
ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ