«Βροχή» φόρων

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι το τι θα γίνει με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν από εδώ και στο εξής οι πολίτες.


Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας για την πορεία των εσόδων, αφού θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις (τελευταία θα είναι τον Ιανουάριο του 2017). Επίσης, στα τέλη του έτους οι κάτοχοι των αυτοκινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι θα στερούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη «βαρύ» επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους από ό,τι πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Στο εν λόγω επτάμηνο του 2015 τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν 26,1 δισ. ευρώ, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο φέτος, το ποσό έχει φθάσει στα 27,6 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές ότι στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν με αγωνία να δουν την πορεία των εσόδων τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα οδηγήσει σε ένα πρώτο συμπέρασμα για το πώς θα κλείσει το έτος. Πάντως, λαμβάνοντας υπόψη την υπέρβαση των εσόδων στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 (έστω κι αν έχει αρχίσει να «τρώγεται» το «μαξιλάρι» του πρώτου εξαμήνου) και τη σημαντική συγκράτηση των δαπανών, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν θετικό. Δηλαδή, καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο για το επτάμηνο κατά 2,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr