Now reading
Βερολίνο: Η Ελλάδα υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις

Βερολίνο: Η Ελλάδα υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις

«Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό»

Ανακοίνωση για το Eurogroup της Δευτέρας εξέδωσε η καγκελαρία, στην οποία σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά κινήθηκε προς την πλευρά του Eurogroup και «υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της καγκελαρίας αναφέρει: «Η Ελληνική κυβέρνηση μετακινήθηκε προς την πλευρά των χωρών του Eurogroup και υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα». Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ W. Schaeuble αναφορικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη τόνισε «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

«Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό» συνεχίζει η ανακοίνωση της καγκελαρίας. Υπογραμμίζεται ακόμη πως «η Ελλάδα διαθέτει ρευστότητα μέχρι το καλοκαίρι και σήμερα δεν έχει ανάγκη από άμεσα μέτρα ρευστότητας. Το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι το χρέος».

W. Schaeuble: Το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα

Νωρίτερα σήμερα ο W. Schaeuble είχε δηλώσει ότι το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα αυτή τη δεκαετία.

«Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό υπουργό, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.

Πάντως ο Schaeuble τόνισε ότι μετά τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup «οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα». «Δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας» χθες στο Eurogroup, αλλά «σημειώθηκε πρόοδος», εξήγησε ο ίδιος. «Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση», επεσήμανε ο Schaeuble, και τόνισε πως «υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής».

Ο Wolfgang Schaeuble τόνισε επίσης ότι «οι συζητήσεις θα γίνουν επί τη βάσει των ισχυουσών συμφωνιών που έγιναν τον περασμένο Μάιο, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ μετά το επιτυχές κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ότι πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 και μεσοπρόσθεσμα, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί τι ακριβώς σημαίνει. Οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση, συμφώνησαμε σε πρώτο επίπεδο ποιες είναι οι αναγκαίες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».

Έτσι, για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν έχει επέλθει συμφωνία για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους για μετά το 2018, όταν και λήγει το πρόγραμμα στήριξης.

«Συμφωνήσαμε επίσης να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τις ανάλογες διορθώσεις σύμφωνα με την πραγματική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, δεδομένων των διαφορετικών εκτιμήσεων για την εξέλιξή της, αφού η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν πάντα λίγο πιο απαισιόδοξες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

«Το δύσκολο θέμα τους περασμένους μήνες ήταν ότι το ΔΝΤ επέμενε τα μέτρα να πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από το Κοινοβούλιο. Τώρα συμφωνήσαμε τα μέτρα τα οποία θα ψηφισθούν να μην ισχύσουν αμέσως, αλλά να εξαρτηθεί η ισχύς τους από την πραγματική εξέλιξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Και αυτός είναι το σωστό».

Ο κ. Schaeuble προσέθεσε ότι το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα αυτή τη δεκαετία, όλα εξαρτώνται από τις μεταρρυθμίσεις.

«Όλα τα προγράμματα προβλέπουν ότι για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές οι χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν τον χρόνο ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές μέσω των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μπουν -και η Ελλάδα- σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης. Αυτό ήταν πάντα αποφασιστικής σημασίας, η ανταγωνιστικότητα. Τώρα έχουμε μιαν ευρύτερη συναίνεση επ΄ αυτού, και όχι τους μάλλον αφηρημένους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους τον 21ο αιώνα. Χρειαζόμαστε μιαν ανταγωνιστική οικονομία και μια βιώσιμη ανάπτυξη τώρα και φτάσαμε σε ένα καλό σημείο».

«Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Η δουλειά θα συνεχιστεί και θα είναι δύσκολη, αλλά δείξαμε στην ελληνική κυβέρνηση έναν δρόμο -και εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι ο επικεφαλής του Eurogρoup, o κ. Dijsselbloem, συνέβαλε πολύ ώστε να είναι δυνατό να γίνουν όλα αυτά κατανοητά στην κοινή γνώμη στην Ελλάδα και ιδίως στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, αλλά να κατανοήσουν όλοι οι αρμόδιοι τι είναι σημαντικό ώστε να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης, σημείωσε.

Jeroen Dijsselbloem: Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη

Χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα δήλωσε ο Jeroen Dijsselbloem, κάνοντας λόγο για μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin για την φοροαποφυγή ο J. Dijsselbloem ρωτήθηκε για την Ελλάδα, σχολιάζοντας αστειευόμενος «Για την Ελλάδα; Το αγαπημένο μου θέμα».

Ερωτηθείς για αν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε «όχι, αυτό είναι δικό τους θέμα. Υποθέτω ότι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά πάντα χρειάζεται να προετοιμαστούν, θα επιστρέψουν όμως».

Για το αν θα είναι αυτή την εβδομάδα, τόνισε πως δεν ξέρει, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είμαι το αφεντικό τους».

«Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει, πρόκειται για το φορολογικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας, αυτές είναι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει πολλή τεχνική δουλειά στην Αθήνα. Το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση», είπε απαντώντας σε ερώτηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Όσο τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, η εμπιστοσύνη είναι σημαντική» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το πώς η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό «χώρο» που θα δημιουργηθεί είπε ότι «είναι στο χέρι της της κυβέρνησης πως θέλει να επανεπενδύσει το δημοσιονομικό χώρο, πως θέλει να τον χρησιμοποιήσει. Θα το συζητήσουν με τους θεσμούς και θα επιστρέψουν με κάποιο επενδυτικό πακέτο, ένα θετικό πακέτο που θα χρησιμοποιεί αυτό το χώρο».

«Δεν είμαι εγώ που θα αποφασίσω πώς θα ξοδέψουν αυτά τα λεφτά», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Πηγή: liberal.gr