Now reading
To Brexit παραμένει «ακυβέρνητο καράβι»…

To Brexit παραμένει «ακυβέρνητο καράβι»…

Μπορεί να μεσολάβησε η χριστουγεννιάτικη εκεχειρία στην Μεγάλη Βρετανία, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι άλλαξαν και πολλά αναφορικά με το Brexit. Έτσι λοιπόν συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα σενάρια με πρώτο αυτό περί νέας αναβολής της ψηφοφορίας. Στο συγκεκριμένο σενάριο πάντως, απάντησε η ίδια η Τερέζα Μέι μιλώντας στο BBC όπου διέψευσε το δημοσίευμα της Telegraph πως απεργάζεται σχέδια νέας αναβολής της ψηφοφορίας η οποία έχει θεσπιστεί για τις μέρες 14-21 Ιανουαρίου.

Του Γιάννη Μαντζίκου
Το πρώτο λοιπόν δεδομένο (με αστερίσκους πάντα) μετά την χειμερινή ραστώνη είναι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην στάση της πρωθυπουργού η οποία απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση ότι η Μεγάλη Βρετανία θα βρεθεί «σε αχαρτογράφητα νερά», σε περίπτωση που η Βουλή αρνηθεί να υπερψηφίσει το σχέδιό της για το Brexit.

Οι αστερίσκοι λοιπόν προέκυψαν από την συνέντευξη στο show του Άντριου Μάρρ όπου απέφυγε να απαντήσει έξι φόρες αν θα επαναληφθεί η ψηφοφορία σε περίπτωση που απορριφθεί την πρώτη φορά, ενώ απέφυγε να απαντήσει και στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος.

Το δεύτερο δεδομένο όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Bloomberg είναι ότι η Μέι πέρασε τις γιορτές κυριολεκτικά πάνω από το τηλέφωνο, αφού μίλησε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, τον Ισπανό Πέδρο Σάντσεθ, την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ σε μια προσπάθεια να πάρει έστω μια παραχώρηση της τελευταίας στιγμής για την Βόρεια Ιρλανδία.

Ως γνωστόν, η Μέι επιδιώκει να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε για το ονομαζόμενο δίχτυ ασφαλείας (backstop), μια πολιτική ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, το οποίο παραμένει το βασικό εμπόδιο για την εξασφάλιση της υποστήριξης του βρετανικού κοινοβουλίου.

Το τρίτο δεδομένο που προκύπτει λοιπόν είναι ότι δεν άλλαξε κάτι δραματικά στη σχέση με τους βορειοιρλανδούς συμμάχους της στο κοινοβούλιο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) αφού ένας εκ των ηγετών του ο Νάιτζελ Ντόντς δήλωσε την περασμένη Πέμπτη μετά την συνάντηση του με την Μέι ότι το κόμμα του είναι «εξαιρετικά προβληματισμένο» για την κατάσταση του Brexit.

Το backstop έχει στοιχίσει στη Μέι την υποστήριξη δεκάδων βουλευτών του κόμματός της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς οι επικριτές του φοβούνται ότι μπορεί να αφήσει την Βρετανία παγιδευμένη επ’ αόριστον στην τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

Επίσης αυτά που παραμένουν ίδια και απαράλλακτα είναι τα δεδομένα σχετικά τις προειδοποιήσεις φορέων και ενώσεων σχετικά με το ενδεχόμενο no-deal. Στο εν λόγω σενάριο πρόκειται να επηρεαστούν συναλλαγές, μεταφορές, ταξίδια και τράπεζες και τομείς όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, η διατροφική αλυσίδα…μέχρι και τα νεκροτομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα,οι παραγωγοί σκωτσέζικου ουίσκι, ήτοι οι μεγαλύτερoι εξαγωγές τροφίμων και ποτών στη Βρετανία, απηύθυναν την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου έκκληση στους νομοθέτες να εργαστούν γρήγορα για να αποφύγουν μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, που θα επέφερε την συντριβή τους.

Παρόλα αυτά, πρόσφατη δημοσκόπηση κατέγραψε ότι η πλειοψηφία των μελών των Τόρις δεν έχει πειστεί από την πρωθυπουργό και εμφανίζεται να προτιμά ακόμη και ένα Brexit χωρίς συμφωνία, παρά το προσχέδιο της Τερέζα Μέι.

Με φόντο τα παραπάνω, η Βουλή δεν έχει πει την τελευταία της λέξη αφού μια διακομματική ομάδα βουλευτών θέλει ενόψει της συζήτησης του σχεδίου του προϋπολογισμού την Τρίτη να περάσει μια σημαντική και καίρια τροπολογία: ότι δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο no-deal Βrexit χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου, αυτό σε συνδυασμό με την τροπολογία του Ντόμινικ Γκριβ του Συντηρητικού βουλευτή μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία Γκρίβ δίνει τον τελικό λόγο για το Brexit στο Κοινοβούλιο με ότι αυτό συνεπάγεται…
πηγή:liberal.gr