Now reading
48ωρη ανακωχή Τσίπρα-Καμμένου λόγω Μέρκελ

48ωρη ανακωχή Τσίπρα-Καμμένου λόγω Μέρκελ

Με μία μικρή καθυστέρηση -ελέω της αυριανής επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα- Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ανοίγουν τα χαρτιά τους για το μέλλον της συγκυβέρνησης.

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα κλείσουν τους… λογαριασμούς τους και εντός ημέρας αμφότεροι θα δώσουν ένα στίγμα για το πώς ακριβώς θα πορευτούν. Αν και οι δύο πλευρές φρόντισαν να παραπέμψουν στο «ραντεβού» της Παρασκευής, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας άφησαν ο ένας τον άλλο ανενημέρωτο και δίχως γνώση των προθέσεών τους σε μια τόσο κρίσιμη πολιτική συγκυρία. Όπερ και σημαίνει όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Iefimerida ότι έχει προηγηθεί έντονο παρασκήνιο επαφών αλλά και συνεννοήσεων.

Με αποτέλεσμα να αναβληθεί η σημερινή συνέντευξη Καμμένου στον τηλεοπτικό σταθμό Star που θα είχε ως αποτέλεσμα μια τηλεοπτική «μονομαχία» με τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα μιλήσει απόψε στο Open.

Το βασικό επίδικο

Οριστική πολιτικό διαζύγιο ή ολική ανατροπή; Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα, στο οποίο πρώτος θα κληθεί να δώσει απάντηση ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συγκαλεί τα Όργανα (Κοινοβουλευτική Ομάδα και Εκτελεστική Επιτροπή) στις 10 στη Βουλή. Από το Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι βρισκόμαστε σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στο απρόβλεπτο του χαρακτήρα Καμμένου. Από την άλλη, δεν τους διαφεύγει την προσοχή ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και πως δύσκολα θα υπάρξει ολοκληρωτική αλλαγή στάσης εκ μέρους του κ. Καμμένου. Και ότι ενδέχεται απλώς να περιμένει να περάσει η επίσκεψη Μέρκελ και εν συνεχεία να προχωρήσει σε αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Προχωρούν και με νέα πλειοψηφία, χωρίς Καμμένο

Υπό τα παρόντα δεδομένα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μετά τις 14 Ιανουαρίου (οπότε και θα έχει ολοκληρώσει ο Ζάεφ στην ΠΓΔΜ τις Συνταγματικές Αλλαγές) ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, από το Μαξίμου εμφανίζονται έτοιμοι για όλα:

-Πρώτον, εμφανίζονται βέβαιοι ότι έχουν εξασφαλίσει τους 151 για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

-Δεύτερον, προκαλούν τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής, ώστε να αναγκάσουν τον Πάνο Καμμένο -μένοντας πιστός στη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ σε πρόταση μομφής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη-να καταψηφίσει μια τέτοια πρόταση.

-Τρίτον, αφήνουν ανοιχτό «παράθυρο» για ανασύνθεση της πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή αν και εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Διαβεβαιώνουν ότι έχουν διασφαλίσει τους 151 και είναι σαφές ότι σε αυτούς προσμετρούν τις ψήφους των κκ Παπαχριστόπουλου, Παπακώστα, Ζουράρι, Δανέλλη, Σαρίδη, καθώς και της Έλενας Κουντουρά.

Με τις εκλογές σε κάθε περίπτωση να έρχονται ολοένα και πιο κοντά.
πηγή: iefimerida.gr