Now reading
Χρυσά μπόνους για τα golden boys των τραπεζών

Χρυσά μπόνους για τα golden boys των τραπεζών

Με χρυσά… κουτάλια εξακολουθούν να τρώνε τα γκόλντεν μπόις της Γουόλ Στριτ και των υπόλοιπων μεγάλων τραπεζών του πλανήτη, παρά τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και τα «καμπανάκια» περί αύξησης της αβεβαιότητας που κρούουν το ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.
Ενδεικτικό είναι ότι στο τοπ 10 των πιο ακριβοπληρωμένων τραπεζιτών περιλαμβάνονται οι επικεφαλής έξι αμερικανικών τραπεζών που πρωτοστάτησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2008, στις οποίες μάλιστα επιβλήθηκαν βαριές «καμπάνες» με τη μορφή αποζημιώσεων και προστίμων, προκειμένου να μπουν οριστικά στο συρτάρι οι φάκελοι με τις μελέτες για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασαν οι «Financial Times» στην κορυφή του καταλόγου με τους καλύτερα αμειβόμενους τραπεζίτες βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον με το εντυπωσιακό ποσό των 27,6 εκατ. δολαρίων. Το «πακέτο» του Ντάιμον αυξήθηκε το τελευταίο έτος κατά 36% και είχε την έγκριση από το 92% των μετόχων.
Την επόμενη μεγαλύτερη άνοδο κατά 31% στα 16,5 εκατ. δολάρια σημείωσαν οι απολαβές του CEO της Citigroup Μάικ Κόρμπατ, περισσότεροι όμως από το ένα τρίτο των μετόχων ψήφισαν αρνητικά για τη χορήγησή του. Για να καταβληθεί, ωστόσο, στον Ελληνοαμερικανό Ντάιμον ακέραιο το «πακέτο» καλείται να πετύχει τους οικονομικούς στόχους τριών ετών. Πρόσφατα ο ίδιος υποσχέθηκε με άρθρο του στους «New York Times» ότι η τράπεζά του θα αυξήσει τους μισθούς των 18.000 υπαλλήλων της τα προσεχή χρόνια. Εκανε, επίσης, γνωστό ότι η τράπεζα θα επενδύσει πάνω από 200 εκατ. δολάρια το 2016 για την εκπαίδευση των εργαζομένων της, ενώ θα εκπαιδεύσει το 30% από τους ταμίες.
Κέρδη παρά τα υψηλά πρόστιμα
Αν και η αμοιβή του «ψαλιδίστηκε» κατά 4% πέρυσι, ο Λόιντ Μπλανκφέιν της Goldman Sachs καταλαμβάνει τη δεύτερη λίστα του καταλόγου με 23,4 εκατ. δολάρια. Ο 61χρονος Μπλανκφέιν, που βρίσκεται στο τιμόνι της τράπεζας από το 2006, κατάφερε χάρη στους δεξιοτεχνικούς χειρισμούς να ενισχύσει σημαντικά τα κέρδη στα 1,82 δισ. δολάρια.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων τραπεζών είδαν πέρυσι τις απολαβές τους να αυξάνονται κατά 7,6%. Μάλιστα, οι (από αριστερά) Τζέιμι Ντάιμον, Λόιντ Μπλανκφέιν, Μπιλ Γουίντερς και Τζέιμς Γκόρμαν ξεπέρασαν τα 20 εκατ. δολάρια έκαστος σε απολαβές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη β’ τριμήνου του 2015 της τράπεζας είχαν επιβαρυνθεί από δικαστικά έξοδα 1,45 δισ. δολαρίων λόγω του διακανονισμού της τράπεζας με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs έχει παραδεχτεί πως παραπλάνησε τους επενδυτές για να αγοράσουν κακής ποιότητας προϊόντα. Ο γίγαντας της επενδυτικής τραπεζικής συμφώνησε σε μια λίστα «δεδομένων» καταβάλλοντας παράλληλα 5,1 δισ. δολάρια στο πλαίσιο συμβιβασμού. Η Goldman Sachs είναι η πέμπτη τράπεζα που έρχεται σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε σχέση με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου κατά τη Μεγάλη Υφεση. Αλλοι τραπεζικοί συμβιβασμοί αφορούν την JPMorgan (13 δισ. δολαρίων), την Bank of America (16,6 δισ. δολαρίων), τη Citigroup (7 δισ. δολαρίων) και τη Morgan Stanley (3,2 δισ. δολαρίων).
Η πεντάδα των πιο καλοπληρωμένων τραπεζιτών συμπληρώνεται με τον Μπιλ Γουίντερς της Standard Chartered με 22,4 εκατ. δολάρια, τον Τζέιμς Γκόρμαν της Morgan Stanley με 21,2 εκατ. δολάρια και τον Τιτζάν Τιάμ της Credit Suisse με 21,1 εκατ. δολάρια. Εντυπωσιακό ωστόσο είναι το στοιχείο ότι ο τελευταίος θα κουβαλά εφεξής ως διόλου τιμητική παρακαταθήκη τη σύνδεση του ονόματός του με τις πρώτες ζημιές της ελβετικής τράπεζας μετά το annus horribilis 2008.
Στο μεταξύ, καθαρές ζημιές, ύψους 2,36 δισ. δολαρίων, εμφάνισε για το 2015 η Standard Chartered, ενώ ο νέος εκτελεστικός διευθυντής Μπιλ Γουίντερς έχει καταστήσει αναγκαία την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ομίλου.
Από την πλευρά του ο Αυστραλός Τζέιμς Γκόρμαν που διοικεί τη Morgan Stanley προσπαθεί εδώ και καιρό να τονώσει την κερδοφορία της, περιορίζοντας το κεφάλαιο που προορίζεται για το trading ομολόγων και αυξάνοντας τα δάνεια προς πελάτες του μεγάλου τμήματος διαχείρισης πλούτου της τράπεζας.
Σύμφωνα με την έρευνα των «Financial Times» οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου είδαν πέρυσι τις απολαβές τους να αυξάνονται κατά 7,6%, με κάθε έναν να ενισχύει τον λογαριασμό του με 13 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο.
Ειδικότερα, οι CEOs σε JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citi, Wells Fargo, Bank of America και Morgan Stanley κέρδισαν, κατά μέσο όρο, 20,7 εκατ. δολάρια το 2015, ενώ οι CEOs 11 ευρωπαϊκών τραπεζών μόλις 10,4 εκατ. δολάρια… Οι υψηλότερες αμοιβές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Financial Times», είναι αποτέλεσμα των καλύτερων αποτελεσμάτων που παρουσίασαν οι τράπεζες της χώρας έναντι των ευρωπαϊκών.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το τοπ 10 των πιο καλοπληρωμένων τραπεζιτών συμπληρώνουν ο Τζον Σταμπφ της Wells Fargo, ο Μάικλ Κόρμπατ της Citigroup, ο Μπράιαν Μόνιχαν της Bank of America, ο Σέρτζιο Ερμότι της UBS και ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ της HSBC.
Πρόσωπα & αριθμοί
75% έχει κατρακυλήσει φέτος η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena, εν μέσω φόβων για τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκιά της. Με την κυβέρνηση Ρέντσι να πραγματοποιεί αγώνα δρόμου για τη διάσωσή της, ανώτατα τραπεζικά στελέχη δήλωσαν πως η γηραιότερη τράπεζα του κόσμου θα επιδιώξει να αντλήσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από τις αγορές.
180 δισ. $ τον μήνα είναι το σύνολο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών, ποσό που βαίνει αυξανόμενο. Μάλιστα, το παγκόσμιο QE βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, παρότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
8ετές ομόλογο ύψους 961 εκατ. ευρώ, με αρνητική απόδοση 0,11%, πούλησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε ακόμα ένα ορόσημο στο ράλι των ομολόγων υψηλής αξιολόγησης. Ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,8, ένδειξη ότι η ζήτηση υπήρξε ισχυρή παρά την ιστορικά χαμηλή προσφερό-μενη απόδοση. Ο ESM δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητική απόδοση πέρυσι, σε έκδοση ομολόγου 2,5 ετών
75 δισ. $ θα φτάσει το 2016 η αγορά των «πράσινων» ομολόγων, σύμφωνα με τη Moody’s. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η έκδοσή τους διαμορφώθηκε στα 37,2 δισ. δολ., καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 89% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε ήταν στα 19,7 δισ. δολάρια. Σχεδόν τα δύο τρίτα των εσόδων από τα «πράσινα» ομόλογα προορίζονται για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
331.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2016, δηλαδή σημειώθηκε μείωση κατά 25% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 18,5 δισ.).

Πηγή: ethnos.gr

What do you think?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>