Now reading
Μέρκελ: Η ψυχρή βασίλισσα της ρεαλιστικής λογικής

Μέρκελ: Η ψυχρή βασίλισσα της ρεαλιστικής λογικής

Καταιγισμός σχολίων για τη θερινή συνέντευξη της γερμανίδας καγκελαρίου στο Βερολίνο. Κάθε κίνηση, κάθε λέξη της μπήκε στη ζυγαριά του δημόσιου κριτικού λόγου, άλλοι την βρήκαν ελλιποβαρή, άλλοι σωστή και μετρημένη. Περιέργως οι αρθρογράφοι ασχολούνται περισσότερο με το περιτύλιγμα των λεγομένων της παρά με το ίδιο το περιεχόμενό τους, σημειώνει σε άρθρο της η Deutsche Welle.
Αντικειμενικότητα ρομπότ ή ρεαλισμός;
«Βαρυσήμαντη ομιλία η Μέρκελ δεν έχει καταφέρει να εκφωνήσει μέχρι τώρα» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σε άρθρο της με τίτλο «Χαμένη ευκαιρία». « Ίσως να οφείλεται στο ότι δεν μπόρεσε ποτέ να δείξει τα συναισθήματά της. Παραμένει η ψυχρή βασίλισσα της ρεαλιστικής λογικής. Για πολλούς αυτή η στάση εκλαμβάνεται ως απόμακρη και αλαζονική». Στην ίδια γραμμή και η Berliner Zeitung. «Η Μέρκελ παραμένει Μέρκελ, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης», αποφαίνεται ο σχολιαστής. «Η ρητορική της κόρης προτεστάντη ιερέα είναι τόσο λιτή, όσο και ο χώρος προσευχής μιας ευαγγελικής εκκλησίας», παρατηρεί η εφημερίδα. «Για άλλη μια φορά η εμφάνιση της καγκελαρίου κάνει πιο χειροπιαστή την αντίθεση ανάμεσα στο κλίμα ανησυχίας στη χώρα και το στιλ της», γράφει η Frankfurter Rundschau. «Η πολλές φορές αυτοματοποιημένη αντικειμενικότητά της, την έχει οδηγήσει μακριά από την πραγματικότητα» ισχυρίζεται.
Όμως γι αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά άλλοι σχολιαστές την επαινούν θεωρώντας ότι την κάνουν να διαφέρει από τον γάλλο πρόεδρο. Ενδεικτικό το σχόλιο της Handelsblatt. «Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Μέρκελ είναι η σύνεση», σημειώνει ο σχολιαστής της. «Την ώρα που ο Φρανσουά Ολάντ λίγο μετά από κάθε επίθεση αναζήτησε τις κάμερες για να επιδείξει αποφασιστικότητα και να ορκιστεί στην ενότητα του γαλλικού έθνους, η καγκελάριος για μέρες μετά τα αιματηρά γεγονότα δεν ακούστηκε, σε σημείο που να νομίσει κανείς ότι με την πολιτική των ήπιων τόνων δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει. Και τότε ακριβώς άλλαξε προσεκτικά πορεία. Με τη συνέντευξη τύπου θέλησε να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα». Και ο σχολιαστής καταλήγει: «Βαρύγδουπες δηλώσεις και μεγαλόστομες εξαγγελίες δεν είναι κάτι που χρειάζεται αυτές τις ημέρες. Η Μέρκελ περιορίστηκε στο να περιγράψει το εφικτό και να αναζητήσει ρεαλιστικές λύσεις. Όλα αυτά δεν υπηρετούν τα θέαμα, αλλά τη λογική».
«Θα τα καταφέρουμε» και στη τρομοκρατία
Και ποιο ήταν το βασικό μήνυμα από τη συνέντευξη τύπου; Η πλειονότητα των αρθρογράφων, γερμανών και ξένων, επισημαίνει την επιμονή της καγκελαρίου στην πολιτική της ανοιχτής προσφυγικής πολιτικής και στο σλόγκαν «θα τα καταφέρουμε» ως απάντηση και στην τρομοκρατική απειλή. «Θα έπρεπε η καγκελάριος να πει πώς θα καταφέρει να ενσωματώσει τους πρόσφυγες και θα διαφυλάξει την εσωτερική ειρήνη», επιμένει η Neue Osnabrücker Zeitung. «Αντ΄αυτού παρουσίασε ένα σχέδιο με ήδη γνωστά μέτρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν επαρκεί». Γνωστά και ανεπαρκή θεωρεί και η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung τα μέτρα. Και συνεχίζει: «Η καγκελάριος τόνισε πολλές φορές ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να απεκδυθεί της ανθρωπιστικής ευθύνης της, αλλά επ΄αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία. Τέτοιες επισημάνσεις θυμίζουν τη λεγόμενη ενεργειακή στροφή, με την οποία η χώρα θέλει να γίνει διεθνές πρότυπο, αλλά τελικά φορτώνεται συνεχώς με δαπάνες. Η Γερμανία δεν μπορεί ούτε το παγκόσμιο κλίμα να σώσει, ούτε να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στην επικράτειά της», αποφαίνεται ο αρθρογράφος της.
Σημαντικές είναι, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, και οι επισημάνσεις της Badische Zeitung με το βλέμμα στραμμένο στις βολές από το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα. Γράφει ο σχολιαστής της: «Η επιμονή της Μέρκελ ότι μια ισχυρή Γερμανία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση δεν είναι δείγμα πείσματος, αλλά νηφαλιότητας. Το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα αντέξει η Χριστιανική Ένωση αυτήν την κατάσταση. Όποιος προβάλλει το επιχείρημα ότι η Μέρκελ ΄προσκάλεσε΄ πρόσφυγες και έβαλε τρομοκράτες στη χώρα, θέλει φράχτες και περιθωριοποίηση αντί ενσωμάτωση. Μια τέτοια πολιτική θα άλλαζε τη χώρα και θα ποδοπατούσε τις αξίες της. Εναπόκειται στους υπεύθυνους πολίτες να μη συμβεί».
Τέλος, άρθρο στην εσωτερική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την οποία ασκεί αυτοκριτική για την πολιτική της στην ευρωζώνη αφιερώνει η Berliner Zeitung. Ο γερμανός αρθρογράφος αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στις υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης και στην υποβάθμιση των επιπτώσεων από τα προγράμματα λιτότητας.

What do you think?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>