Now reading
Κρίστιαν Λίντνερ, ο «Ρονάλντο» του FDP

Κρίστιαν Λίντνερ, ο «Ρονάλντο» του FDP

Το 2013 το κόμμα του Γκένσερ ήταν τελειωμένο. Εκτός ομοσπονδιακής βουλής, χωρίς πρόγραμμα, με φθαρμένο πολιτικό προσωπικό και τη ρετσινιά του κόμματος των καπιταλιστών. Ο Κρ. Λίντνερ του έδωσε νέα πνοή.

Επί δεκαετίες τα προεκλογικά πλακάτ των Φιλελευθέρων ήταν ντυμένα στο μπλε και στο κίτρινο χρώμα. Σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία  δεν μπορεί κανείς να μην τα προσέξει. Τα χρώματα έγιναν πιο δυνατά: κατακόκκινο, μοβ, ροζ, τυρκουάζ, ίσως είναι και τα πιο ελκυστικά στο μάτι από όλων των άλλων κομμάτων. Και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το πρόσωπο του 38χρονου Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του FDP στη Ρηνανία Βεστφαλία και προέδρου του κόμματος.

Από κόμμα της ελίτ…

Ο Λίντνερ αναγέννησε το κόμμα του Γκένσερ
Ο Λίντνερ είναι η προσωποποίηση του FDP, το νέο πολιτικό αστέρι του, κάτι σαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο της πολιτικής. Ο άνδρας με τα κοντά ξανθά μαλλιά και το μούσι τριών ημερών θα είχε όλες τις πιθανότητες να κερδίσει στο διαγωνισμό «η Γερμανία ψάχνει τον σούπερ γαμπρό». Ξέρει να χειρίζεται το λόγο με δεξιοτεχνία, είναι χαλαρός και από το 2013 θεωρείται ως σωτήρας του γερμανικού φιλελευθερισμού. Η αφετηρία του κάθε άλλο παρά ρόδινη ήταν. Παρέλαβε ένα κόμμα χωρίς προοπτικές, με αποτυχημένο πρόγραμμα, με πολιτικό προσωπικό φθαρμένο, αλλά ο ίδιος ήταν νέος και ελεύθερος, χωρίς βαρίδια από το παρελθόν. Διέθετε τις καλύτερες προοπτικές για μια νέα αθόρυβη αρχή.
Το παλιό FDP ήταν κυρίως πελατειακό κόμμα. Στους υποστηρικτές του ήταν γιατροί, φαρμακοποιοί, ξενοδόχοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Τα ποσοστά του ήταν συνήθως μικρά, αλλά ικανά για να του εξασφαλίσουν σταθερή θέση ως εταίρο στο πλευρό κυρίως του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Το κόμμα έκανε το παν για να στηρίξει τα συμφέροντα των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργοδοτών, και δεν είναι τυχαίο ότι κατά τα μέσα του 1990 του κολλήθηκε η ετικέτα του κόμματος των «καλύτερα πληρωμένων». Ο ελιτίστικος χαρακτήρας του FDP έγινε στόχος επικρίσεων, η εικόνα του υπέστη ζημιά. Τίποτα όμως δεν το ζημίωσε περισσότερο από τη ρετσινιά της παράταξης των ψυχρών καπιταλιστών.

…σε κόμμα του κεντρώου χώρου
Σε αυτήν την φάση ήρθε ο Κρίστιαν Λίντνερ κομίζοντας το νέο, το φρέσκο, το άφθαρτο. Όταν αρχές του μήνα τέθηκε θέμα που άγγιζε τα συμφέροντα των φαρμακοποιών, ο Λίντνερ κατάλαβε την παγίδα που κρύβονταν πίσω από τη συνέχιση προάσπισης των συμφερόντων τους. Θεωρείται βέβαιο ότι στις αυριανές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και στις ομοσπονδιακές του Σεπτεμβρίου θα χάσει κάποιο ποσοστό από τη ψήφο των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά το αποφασιστικής σημασίας ερώτημα γι αυτό το μικρό κόμμα είναι πως θα μιλήσει και θα αγγίξει την καρδιά του κεντρώου χώρου της κοινωνίας. Το νέο στον Λίντνερ είναι οι καθαροί στόχοι. Τα συνθήματα για μείωση της φορολογίας δεν διατυπώνονται πλέον μεγαλόφωνα. Την θέση τους παίρνουν τα κλασσικά συνθήματα των φιλελευθέρων, όπως η παιδεία, ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η ψηφιοποίηση με μια μικρή δόση πατριωτισμού.
Ο Λίντνερ επέκρινε μεν από την αρχή την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, αλλά όχι κατηγορηματικά. Το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν το FDP θα έχει επιτυχία στις αυριανές εκλογές στη Ρηνανία Βεστφαλία και γενικά στις ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά πόσο υψηλό θα είναι το ποσοστό που θα επιτύχει. Και επίσης πιο κόμμα θα στηρίξει μετεκλογικά στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
ΠΗΓΗ:dw.com