Η κόρη του Στάλιν

Η ζωή της στην ΕΣΣΔ ήταν αφάνταστα οδυνηρή. Η μητέρα της Ναντιέζντα Αλιλούγεβα αυτοκτόνησε όταν η Σβετλάνα ήταν μόλις εξίμισι ετών.

Κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων του Μεγάλου Τρόμου, στα τέλη της δεκαετίας του1930 ο Στάλιν, δε φείσθηκε της ζωής των συγγενών του. Οι αγαπημένοι της θείοι Αλεξάντρ και Μαρία Σβανίτζε, ο αδελφός και η νύφη της πρώτης συζύγου του Στάλιν, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν ως εχθροί του λαού· ο γιος τους Τζό-νικ, ο παιδικός σύντροφός της στο παιχνίδι, εξαφανίστηκε.

Ο θείος Στανισλάβ Ρέντενς, ο σύζυγος της αδελφής της μητέρας της, της Άννα, εκτελέστηκε.

Ο θείος Πάβελ, ο αδελφός της μητέρας της, πέθανε από καρδιακή προσβολή που προκλήθηκε από σοκ. Μόλις η Σβετλάνα έκλεισε τα δεκαεπτά της χρόνια, οπατέρας της καταδίκασε τον πρώτο της έρωτα, τον Αλεξέι Κάπλερ, σε δέκα χρόνια κάθειρξη στα γκουλάκ».
Η ιστορία της μοναχοκόρης του Στάλιν είναι παράξενη και τραγική. Μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικών μηχανορραφιών η Σβετλάνα Σταλίνοβα, η οποία επέλεξε στη συνέχεια το επώνυμο της μητέρας της Αλιλούγεβα και πέθανε στην Αμερική ως Λάνα Πίτερς, αναζητά την τρυφερότητα και την αγάπη.

Η ιστορία της είναι αυτή μιας γυναίκας που αγωνίστηκε για να ξεφύγει από την ιστορική της μοίρα για να δημιουργήσει τη δική της ζωή.

Η σπουδαία βιογράφος, Καναδέζα Rosemary Sullivan προσέγγισε την ιστορία της Αλιλούγεβα με το πάθος και τον σεβασμό που είχε η ηρωίδα της και μας παρέδωσε ένα μοναδικό ντοκουμέντο της εποχής της, αλλά και την ιστορία μιας παθιασμένης ρώσικης ψυχής, μιας παθιασμένης για ελευθερία γυναίκας.

Η Σβετλάνα Αλιλούγεβα γεννήθηκε το 1926 και πέρασε τα νεανικά της χρόνια στο Κρεμλίνο, καθώς η δύναμη του πατέρα της Ιωσήφ Στάλιν μεγάλωνε μαζί με αυτήv της Σοβιετικής  Ένωσης. Ογδόντα πέντε χρόνια αργότερα πέθανε μόνη στο αγροτικό Ουισκόνσιν των Ηνωμένων Πολιτειών, ως Λάνα Πίτερς.

Η Σβετλάνα προστατεύτηκε από τις πολιτικές της μαζικής λιμοκτονίας και των δολοφονιών που ο πατέρας της επέβαλε στους Σοβιετικούς πολίτες, αλλά δεν μπορούσε να προστατευτεί από την προσωπική τραγωδία.

Έχασε σχεδόν όλους όσους αγαπούσε, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της, η οποία αυτοκτόνησε, ενώ οι ανηλεείς εκκαθαρίσεις του πατέρα της είχαν θύματα θείους και θείες της, καθώς και τον αγαπημένο της, ο οποίος εξορίστηκε στη Σιβηρία.

Η Σβετλάνα ανακάλυψε την έκταση αυτής της θηριωδίας μετά από τον θάνατο του πατέρα της. Σε ένα ξέσπασμα ενάντια στον έλεγχο που το Κρεμλίνο εξακολουθούσε να ασκεί στη ζωή της, συγκλόνισε την υφήλιο αποσκιρτώντας στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του – αφήνοντας πίσω της δύο παιδιά.

Η Rosemary Sullivan, έχοντας εξασφαλίσει πρόσβαση στα αρχεία του FBI, της CIA και του ρωσικού κράτους και συνεργαζόμενη στενά με την κόρη της Σβετλάνα,  Όλγα, συνέθεσε την εξαιρετική βιογραφία μιας απίστευτης ζωής.

Η Κόρη του Στάλιν τοποθετεί δεξιοτεχνικά τη Σβετλάνα σε ένα ευρύτερο ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο, χωρίς να απομακρύνεται από τη συνταρακτικά ανθρώπινη ιστορία της.

Η κόρη του Στάλιν της Rosemary Sullivan σε μετάφραση Πέτρου Γεωργίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

ΠΗΓΗ:thetoc.gr