Now reading
Ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Μανιαδάκης

Ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Μανιαδάκης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νικόλαο Μανιαδάκη, καθώς πλέον ελέγχεται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Την ίδια στιγμή μέσω του συνηγόρου του κατέθεσε αιτήσεις τόσο για την ακύρωση της κατηγορίας για παθητική δωροδοκία που του έχει αποδοθεί αιφνιδιαστικά παραμονή της Πρωτοχρονιάς όσο και για άρση του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Παράλληλα από ανώτατη εισαγγελική πηγή υπήρξε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος, το οποίο έφερε τους εισαγγελείς που μετείχαν σε συνάντηση με τις ομόλογες αμερικανικές αρχές στη Βιέννη πριν από ενάμιση μήνα, να αρνούνται να παραλάβουν στοιχεία για πρώην υπουργό, με το επιχείρημα, ότι ήταν παρανόμως αποκτηθέντα.

Η ίδια πηγή σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «ουδέποτε υπήρξε τέτοιο περιστατικό, ούτε υπήρξε προσφορά στοιχείων» για να προσθέσει με νόημα: «Μακάρι να μας έδιναν. Τί θα αρνιόμασταν να τα πάρουμε;».

Στη συνάντηση της Βιέννης μετείχαν, εκτός της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ο συνεργάτης της, Χρήστος Ντζούρας και ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής.

Σχετικά με τις ενστάσεις που διατυπώνονται για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς στο εν λόγω ταξίδι, επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής ο οποίος εποπτεύει τελευταία των ερευνών, έχει ήδη υποβάλλει αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Από το περιβάλλον της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου έγινε γνωστό, ότι σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να ζητήσει τη δικογραφία και να ελέγξει τυχόν παραλείψεις των εισαγγελέων Διαφθοράς, γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να λάβει τη δικογραφία και ως εκ τούτου να καθυστερήσει η έρευνα.

Όμως οι ίδιες πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ελέγχου σε περίπτωση καταγγελίας, ενώ ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ελεγχθούν οι καταγγελίες Μανιαδάκη που έγιναν δημόσια ότι εκβιάστηκε για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία.

Μάλιστα ανώτατη εισαγγελική πηγή υποστήριξε την νομιμότητα της δίωξης σε βάρος του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και ανέφερε ότι ο Νίκος Μανιαδάκης, ενδεχομένως, όταν αναφέρεται σε εκβίαση, «εννοεί πιέσεις ή ζόρισμα κατά την ανακριτική διαδικασία».

Αλλάζει ο τρόπος ανταλλαγής στοιχείων με Αμερικανούς

Την ίδια ώρα που η έρευνα για τα 10 πολιτικά πρόσωπα βρίσκεται σε εξέλιξη με όλες τις πληροφορίες να αναφέρουν, πως ακόμα δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να συνηγορούν σε ροή μαύρου χρήματος, καθώς η έρευνα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, αλλάζει και ο τρόπος συνεργασίας με τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Novartis.

Hδη ο νέος εποπτεύων των ερευνών της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση με το κλιμάκιο των Αμερικανών στη Βιέννη ζήτησε η ανταλλαγή των όποιων στοιχείων ή πληροφοριών να γίνεται στο εξής μέσω Eurojust, κάτι που έγινε δεκτό και η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει στη Χάγη. Παραμένει άγνωστο αν η αλλαγή αυτή έγινε για διευκόλυνση της ανταλλαγής των όποιων δεδομένων ή αν απαγορεύθηκε από την αμερικανική πλευρά.

Πάντως σε ό,τι αφορά τον όγκο των δεδομένων που σχετίζονται με την έρευνα, όπως δήλωνε δικαστική πηγή και πλέον των εκατό εμπειρογνωμόνων, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνον για την εκτύπωση των στοιχείων που έχουν κατασχεθεί θα απαιτείτο χρονικό διάστημα 14 ετών(!). Επίσης, κάθε λίγο και λιγάκι προστίθενται και νέα στοιχεία προς αξιολόγηση όπως για παράδειγμα προ μηνών, όταν ανευρέθηκε το «μπακ απ» της Novartis,σε γραφεία εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον προκαλεί η εκτίμηση ανώτατης εισαγγελικής πηγής, ότι λόγω του τεράστιου όγκου του υλικού, η έρευνα που αναμένεται να ολοκληρωθεί εν μέρει, θα αφορά την περίοδο 2010- 2012 και όχι το σύνολο του χρόνου της ερευνώμενης υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά δε τα υπό έρευνα 10 πολιτικά πρόσωπα, όλα δείχνουν πως για κάποιους η έρευνα θα οδηγηθεί σε αρχειοθέτηση καθώς δεν υπάρχουν προσδοκίες για κάποια στοιχεία, ενώ για άλλα πρόσωπα θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να καταλήξει σε δίωξη με βάση καταθέσεις μαρτύρων και αξιοποίηση εγγράφων (από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα και ιδιόχειρες σημειώσεις).

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες από αρμόδιες πηγές για την ύπαρξη στοιχείων για ροή μαύρου χρήματος για κάποιον από τους ελεγχόμενους πολιτικούς. Ωστόσο, η έρευνα είναι σε εξέλιξη για συγγενικά πρόσωπα ή για συνεργάτες.

Σύμφωνα μάλιστα με ανώτατη εισαγγελική πηγή, «για την άσκηση των ποινικών διώξεων απαιτούνται ενδείξεις» σε αυτή τη φάση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της ίδιας πηγής πώς η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί προσεχώς, πάντως όχι άμεσα.
πηγή: skai.gr