Now reading
Δ. Τζανακόπουλος: Η συμφωνία παρά τα προβλήματα έχει μια ισορροπία

Δ. Τζανακόπουλος: Η συμφωνία παρά τα προβλήματα έχει μια ισορροπία

«Η Ν.Δ. έπαιξε τα ρέστα της για να υπονομεύσει την ολοκλήρωση κι αυτής της αξιολόγησης»
Με τις αποφάσεις του Eurogroup έχει γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε». Όπως είπε, απομένει να ολοκληρωθούν οι τεχνικές συνομιλίες, οι οποίες, όπως εκτίμησε, πλέον δεν θα παρουσιάσουν πολύ μεγάλα προβλήματα καθώς το βασικό πολιτικό πακέτο έχει συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «μπορούμε να μιλήσουμε για μια συμφωνία που παρά τα προβλήματα έχει μια ισορροπία».
«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις σε κοινωνικές ομάδες»
Όπως ανέφερε, κανένας δεν ισχυρίζεται ότι τα αρνητικά μέτρα δεν θα έχουν επιπτώσεις σε κοινωνικές ομάδες, όμως υποστήριξε ότι όταν παρουσιαστεί το σύνολο του πακέτου της συμφωνίας και με τα αντίμετρα, η εικόνα θα αλλάξει.
Ειδικότερα είπε πως το γεγονός και μόνο ότι θα υπάρξουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης (αντίμετρα) που θα αφορούν τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, των νέων, προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, εξισορροπούν την εικόνα και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια κεντρική εξαγγελία της, που είναι η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.
«Βέβαια τα αντίμετρα»
Σχετικά με τα αντίμετρα εξήγησε πως ο στόχος του προγράμματος για το 2018 είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και δήλωσε απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα επιτευχθεί, καθώς η εικόνα που υπάρχει είναι ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3%. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι αν προσθέσουμε ως προς την πρόβλεψη για το 2019 1% αρνητικά μέτρα, τότε η πρόβλεψη θα δείχνει 4,5% και επομένως θα μπορούν να εφαρμοστούν και τα αντίμετρα του 1% ώστε να επιστρέψει τελικά το αποτέλεσμα στο 3,5%. «Και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που εκφράζουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης» είπε.
Υπογράμμισε ότι «την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι μπορέσαμε να απλώσουμε αυτή τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτούσε το ΔΝΤ σε δύο έτη, δηλαδή να μη γίνει μία και έξω, αλλά η πρώτη φάση το 2019 και η δεύτερη φάση το 2020».
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η αλλαγή αυτή του δημοσιονομικού μείγματος έγινε γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία έθεσαν ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Τόνισε ότι «το ΔΝΤ έλεγε ότι δεν θα συμμετέχει αν δεν γίνουν αυτά που ζητά και αυτό που επιτεύχθηκε ήταν -με μια αμοιβαία υποχώρηση και από την κυβέρνηση και από το ΔΝΤ που δέχθηκε τη νομοθέτηση των αντιμέτρων πριν από το κλείσιμο της συμφωνίας, δηλαδή εντός των διαδικασιών της β’ αξιολόγησης-, να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας, χωρίς το οποίο η αβεβαιότητα θα ήταν τεράστια».
«Συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα»
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όλοι, και στο κόμμα και στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, συνειδητοποιούν ότι γίνεται μια επιλογή που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από την επιτροπεία. Πρόσθεσε ότι προφανώς και θα ακουστούν απόψεις και θα υπάρξουν προβληματισμοί, ωστόσο ανέφερε πως έχει τη βαθιά πεποίθηση ότι το σύνολο της Κ.Ο. και του χώρου θα είναι συμπαγή.
«Η Ν.Δ. έπαιξε τα ρέστα της για να υπονομεύσει την ολοκλήρωση κι αυτής της αξιολόγησης»
Παράλληλα επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας τη ότι τόσο στην α’ όσο και στη β’ αξιολόγηση έπαιξε τα ρέστα της για να υπονομεύσει την κυβερνητική προσπάθεια. «Το μόνο που απαιτεί σχεδόν υστερικά είναι τη διενέργεια εκλογών κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι η οικονομία είναι σε μια πορεία ανάκαμψης και πως με το κλείσιμο πλέον της β’ αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για να βγούμε από το πρόγραμμα και την επιτροπεία» σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλεγε ότι για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά αλλά οι παράλογες απαιτήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι από κάποιους, «η Ν.Δ. μέσω των ευρωβουλευτών της βγήκε και κατήγγειλε όχι την κυβέρνηση αλλά την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία τους να καταρρεύσει η δική μας προσπάθεια» ανέφερε «που δεν διστάζουν σε αυτόν τον παροξυσμό τους να υπονομεύουν τα ίδια τα συμφέροντα της χώρας».
«Όλοι, ανάλογα με τη θέση τους, να σέβονται τους διαφορετικούς ρόλους»
Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική της κυβέρνησης προς τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «θα πρέπει όλοι, αναλόγως με τη θέση στην οποία βρίσκονται, να σέβονται τους διαφορετικούς ρόλους και ειδικά σε ό,τι αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος είναι πολύ προτιμότερο να γίνεται μια συζήτηση τεχνικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που ορίζει το καταστατικό της, ο νόμος και ο καταστατικός χάρτης του ευρωσυστήματος, και όχι να γίνεται προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης στην πολιτική σφαίρα». «Νομίζω ότι είπαμε το αυτονόητο» σχολίασε.
«Αυτός που θα αποφασίσει δεν θα είναι οι δημοσκόποι, αλλά ο λαός, το 2019»
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τζανακόπουλος, αφού σημείωσε πως πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να πιάσουν τον κοινωνικό παλμό, χαρακτήρισε απολύτως φυσιολογικό μια κυβέρνηση που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να υπόκειται σε πολιτική φθορά.
Συμπλήρωσε όμως ότι «με τη νέα κατάσταση πραγμάτων που διαμορφώνεται με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τις πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουμε να παίρνουμε ώστε να στηρίζουμε -ει δυνατόν και δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών- τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης, θα έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε το πολιτικό κλίμα και, τελικά, αυτός που θα αποφασίσει δεν θα είναι οι δημοσκόποι, αλλά ο ελληνικός λαός όταν έρθει η ώρα, το 2019».
Πηγή:naftemporiki.gr