Now reading
Δωρεάν παραστάσεις όπερας στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς

Δωρεάν παραστάσεις όπερας στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς

Δωρεάν παραστάσεις όπερας στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς

Αν σας αρέσουν οι μουσικές σε όμορφους και ιστορικούς ανοιχτούς χώρους της πόλης, σας περιμένει ένας γεμάτος μήνας. Αυτόν τον Σεπτέμβριο, για δεύτερη χρονιά, η ομάδα Skull of Yorick Productions, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων της πόλης, φέρνει το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, με τέσσερις από τις πέντε παραστάσεις δωρεάν για το κοινό, και μάλιστα στον υπέροχο χώρο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς!

Δωρεάν παραστάσεις όπερας στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς

Το Φεστιβάλ Όπερας το συναντήσαμε για πρώτη φορά τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με αρχική ονομασία Φεστιβάλ Όπερας Θεσσαλονίκης, ενώ τώρα παίρνει πανελλαδική μορφή. Το Φεστιβάλ είναι καρπός της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής ομάδας Skull of Yorick Productions που ιδρύθηκε το 2011, από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Φίλιππο Μοδινό και Κασσάνδρα Δημοπούλου, στο Λονδίνο και δρα με βάση τη Θεσσαλονίκη από το 2013.

Δωρεάν παραστάσεις όπερας στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς

Σκοπός του Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος είναι η καθιέρωση του σαν θεσμός, αλλά και η αξιοποίηση και προβολή Ελλήνων λυρικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Φεστιβάλ συνεργάζεται για δεύτερη χρονιά με την Εφορία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, με δωρεάν παραστάσεις στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς, ενώ έχει συνεργαστεί με το ΜΜΘ, με τον Δήμο Λάρισας, Τυρνάβου, Κηφισιάς, Βέροιας, και Νεαπόλεως, μεταξύ άλλων.

Φέτος το Φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνεργάζεται με φορείς όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Dublin Opera Studio, τον ‘Ομιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, το Fondation Culturel National του Λουξεμβούργου και το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, αλλά και με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Δουβλίνο, Λουξεμβούργο, Μαδρίτη, Βερολίνο κ.α.

Οι παραστάσεις της Ρωμαϊκής Αγοράς που θα δούμε αυτόν τον Σεπτέμβριο συμπεριλαμβάνουν το αφιέρωμα στον μεγάλο Ιταλό συνθέτη της όπερας Giaccomo Puccini και την όπερα του Έλληνα συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου “Προμηθέας Δεσμώτης” και είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ το Φεστιβάλ θα κλείσει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, όπου ανεβαίνει με εισιτήριο η μεγαλειώδης όπερα του C. Gluck “Ιφιγένεια εν Ταύροις” με ελληνικό λιμπρέτο, διασκευασμένη και βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ευριπίδη. Σε όλες τις παραστάσεις παίζει η ορχήστρα της Skull of Yorick Productions.

opera-stin-arxaia-agora-thessaloniki5

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Γενική ώρα έναρξης: 21.00

Αφιέρωμα στον Giaccomo Puccini
10/09 G. Puccini “Il Tabarro” (Ο μανδύας). Ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ εργατών που εξελλίσεται σε θρίλερ στις όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι στις αρχές του 19ου αι. Συμμετέχουν νέοι καλλιτέχνες του Dublin Opera Studio σε συνεργασία με το Στούντιο Όπερας της Skull of Yorick Productions. Μουσική διεύθυνση: Φίλιππος Μοδινός. Σε ημισκηνοθετημένη μορφή. Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Ιόλη Εξάρχου, Γιάννης Νάκος, John Rownan, Eleonore Marmeuse, Giorgio Palcu, Jorge Ferrando κ.ά.

11/09 G. Puccini “Suor Angelica” (Αδερφή Αγγελική). Η δραματική ιστορία της μοναχής Αγγελικής που εξελίσσεται σε ένα μικρό Καθολικό μοναστήρι της Τοσκάνης. Συμμετέχουν νέοι καλλιτέχνες του Dublin Opera Studio σε συνεργασία με το Στούντιο Όπερας της Skull of Yorick Productions. Μουσική διεύθυνση: Φίλιππος Μοδινός. Σκηνοθεσία/ Κοστούμια: Κασσάνδρα Δημοπούλου. Στον ομώνυμο ρόλο η Χριστίνα Μαβίνη. Πρωταγωνιστούν ακόμη: Patricia Von Andersen, Sinead White, Eleonore Marmeuse, Κατερίνα Μακρή, Ελένη Δημοπούλου, Μαρία Λώτη κ.ά.

16/09 G. Puccini “Madam Butterfly” (Δεσποινίς Πεταλούδα). Ναγκασάκι, αρχές του 19ου αι. Μια νεαρή Γκέισα, η Τσιο-Τσιο Σαν (Madam Butterfly) αγοράζεται από τον καπετάνιο του Αμερικάνικου ναυτικού Pinkerton ο οποίος την παντρεύεται. Ο έρωτάς τους θα κρατήσει πολύ λίγο και η συνέχεια, καταστροφική για την μικρή Ιαπωνέζα. Μουσική διεύθυνση/ Σκηνοθεσία: Φίλιππος Μοδινός. Στον ομώνυμο ρόλο η Patricia Freres. Πρωταγωνιστούν ακόμη: Θεόδωρος Μπιράκος, Θάλεια Μαυρίδου, Δημοσθένης Σταυριανός, John Rownan κ.ά.

Όπερα Έλληνα συνθέτη
30/09 Π. Καρούσου “Προμηθέας Δεσμώτης”. Βασισμένη στην ομώνυμη ιστορία του Αισχύλου για τον Προμηθέα, του ήρωα των ανθρώπων, που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς του Ολύμπου. Μουσική διεύθυνση: Ελ. Καλκάνης. Σκηνοθεσία: Β. Ασημακόπουλος. Με τον Βασίλη Ασημακόπουλο στον ομώνυμο ρόλο. Πρωταγωνιστούν ακόμη: Ειρήνη Κώνστα, Βανέσσα Καλκάνη, Φίλιππος Μοδινός, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Κατερίνα Μακρή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ώρα έναρξης: 20.30
24 – 25 /09 C. Gluck “Ιφιγένεια εν Ταύροις”. Στην ελληνική γλώσσα, διασκευή βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ευριπίδη. Διασκευή/ Σκηνοθεσία/ Κοστούμια: Κ. Δημοπούλου. Μουσική διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης. Σκηνικά: Γιώργος Λεπίδας. Φώτα: Άντα Τσεσμελή. Στον ομώνυμο ρόλο η Κασσάνδρα Δημοπούλου. Πρωταγωνιστούν ακόμη: Φίλιππος Μοδινός, John Rownan, Αλέξανδρος Γάβαρης, Δήμητρα Ιόλη Εξάρχου, Θάλεια Μαυρίδου, Ανέστης Ιωαννίδης, Νίκος Κύρτσος και 15μελής χορωδία. Εισιτήρια: 25, 20, 15.

Περισσότερες πληροφορίες: www.skullofyorickproductions.com

opera-stin-arxaia-agora-thessaloniki3