Now reading
Αγώνας δρόμου για 15 προαπαιτούμενα

Αγώνας δρόμου για 15 προαπαιτούμενα

Με το τέλος των θερινών διακοπών αρχίζει νέος αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα, η έγκαιρη εφαρμογή των οποίων θα “ξεκλειδώσει” την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.


 

Η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής τους λήγει στις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της υποδόσης.

Και τούτο διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφενός θα καθυστερούσε την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών και αφετέρου θα έφερνε συνακόλουθα πίσω τη συζήτηση για το θέμα του χρέους και τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Πρόθεση των αρμοδίων αρχών είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων το νωρίτερο έως το Εurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου κάνοντας σαφές ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η λίστα των προαπαιτούμενων θα τεθεί επί τάπητος. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι απαιτούμενες διατάξεις νόμου για την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων έχουν περάσει από τη Βουλή.

Το κρίσιμο όμως ζήτημα είναι τώρα είναι η υλοποίησή τους. Το εγχείρημα δεν είναι απλό, όπως δείχνει άλλωστε και η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, η οποία με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί από το τέλος Ιουνίου.

Όπως προκύπτει από τις αποφάσεις του ESM για την έγκριση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας είναι η και υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, καταληκτική ημερομηνία της αποδέσμευσης και εκταμίευσης είναι η 31η Οκτωβρίου, καθώς στη συνέχεια απαιτείται εκ νέου έγκριση.

Η υποδόση άλλωστε, με βάση την ίδια απόφαση, θα είναι διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά εφόσον στο μεταξύ έχει πιστοποιηθεί η ικανοποίηση 15 προαπαιτούμενων δράσεων και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:

1. Την ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών μέσω:

* Πρώτον, της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων.

* Δεύτερον, της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας

* Τρίτον, της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

2. Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμβουλίων των τραπεζών από το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο.

3. Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών, και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του ταμείου.

4. Τη μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

5. Την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή.

6. Την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

7. Την υποχρέωση του ΤΑΙΠΕΔ να απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό.

8. Την επίλυση όλων των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

9. Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της επάρκειας πόρων (τόσο των ανθρώπινων όσο και των υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

10. Τον ορισμό των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η τελική “short list” βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών και πλέον εκκρεμεί η απόφαση της επιλογής.

11. Την προώθηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και την αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ίδια κατεύθυνση των ποσοτήτων για τις δημοπρασίες.

12. Το νέο πλαίσιο για την κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2017.

13. Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

14. Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη το κόστος και το καταναλωτικό προφίλ του καθενός.

15. Την υποβολή σχεδίου για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα είχαν ως προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα έως το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

 

Πηγή:avgi.gr